Renovera tvättstuga

Om du överväger att fräscha upp eller totalrenovera tvättstugan hemma, på företaget eller i din bostadsrättsförening, kan du välja att antingen göra det själv eller ta hjälp av professionella. Hos Stenlundsprofessional.se får du expertstöd för ditt projekt, oavsett omfattning. De är specialister på tvätt utrymmen och erbjuder allt från små förbättringar till helhetslösningar. Med ett team av erfarna proffs guidar de dig genom hela processen – från den initiala planeringen till installationen. Deras fokus ligger på att skapa en funktionell, högkvalitativ och kostnadseffektiv lösning, med särskild uppmärksamhet åt energibesparingar. Vänd dig till Stenlundsprofessional för att säkerställa att din tvättstuga blir precis som du önskar.

Gå direkt till innehåll

Bygga tvättstuga – regler vid renovering

Det finns en del regler kring att bygga tvättstuga – regler som kan stå dig dyrt om du inte följer dem. Tvättstugan är ett så kallat våtrum eftersom tvättmaskinen pumpar ut vatten i en golvbrunn. Om en läcka uppstår eller det blir stopp i brunnen finns det risk för att vatten rinner ut över golvet och därför finns det regler kring tätskikten.

Nedan hittar du en sammanfattning av vad som gäller specifikt för tvättstugan. Du hittar fler detaljer på Boverkets byggregler – tvättstuga. Alla byggnader omfattas dessutom av Plan- och bygglagen som du hittar i sin helhet på riksdagen.se. Om renoveringen innebär en ombyggnation kan det vara värt att ta en titt även här.

Tvättstuga – tätskikt

Du behöver inte klä väggar i tvättstugan med tätskikt eftersom det – till skillnad mot ett duschutrymme – inte finns någon större risk för kondensbildning. Däremot ska det på golvet finnas ett tätskikt med uppvik mot väggarna. På så vis minimeras skadorna om ett mindre läckage skulle uppstå. Vi rekommenderar att du alltid stänger av vattnet till tvättmaskinen då den inte används. Spolar vattnet obemärkt ut under en hel dag kan det rinna ut ur rummet och förstöra angränsande golv.

Fall i tvättstuga

Golvets fall i tvättstugan, alltså golvlutningen, ska vara mellan 10–5 mm per meter. Du får inte ha en större lutning än 20 mm per meter eftersom det ökar halkrisken. (Källa Boverkets byggregler). Du kan räkna ut fallet själv på gvk.se. Om du känner att det är för svårt att göra detta på egen hand, tveka inte att kontakta Stenlundsprofessional.se för professionell hjälp. De har expertisen att säkerställa att golvlutningen blir korrekt och uppfyller alla säkerhetskrav, vilket ger dig sinnesro och ett optimalt resultat.

Val av färg

Vid renovering av tvättstuga har du möjlighet att välja mellan två typer av färg: våtrumsfärg eller kakelfärg. Båda alternativen är lämpliga för utrymmen som utsätts för fukt, men de har sina egna fördelar. Våtrumsfärg är särskilt designad för att motstå fukt och mögel och är ofta enklare att applicera. Kakelfärg kan användas om du vill måla över befintliga kakelplattor för att ge dem ett nytt utseende.

Tvättstugans planlösning – 12 tips

Det finns en viktig sak att fastställa innan du börjar renovera din tvättstuga: planlösning. Om du inte tar hjälp av experter utan vill göra planlösningen själv ska du tänka på dessa punkter:

Golv- och Väggyta

  1. Om du ofta hänger tvätt kan det vara bra att ha ett avlångt utrymme där du kan montera en torklina – antingen fast eller utdragbar.
  2. Fundera på om din tvättstuga även kan fungera som grovingång. Då behöver du utrymme för stövlar och ytterkläder nära ytterdörren.
  3. Ha tillräckligt med golvyta så att du får plats med tvättkorgar, strykbräda och torkställning.

Skåpsyta

  1. Om du planerar att kombinera tvättstugan med städförvaring, se till att det finns skåp för skrymmande saker som strykbrädan, svabben och dammsugaren.
  2. Ha tillräckligt utrymme i skåp och hyllor om du vill kunna gömma undan smutstvätt och ställa tvättmedel där barn och husdjur inte kan komma åt dem.
  3. Det kan vara smidigt att ha linneskåpen i tvättstugan. Då går det snabbt att få undan den rena tvätten.

Arbetsyta

  1. Ha gärna både tvättmaskin och torktumlare på en sockel så att du får bra arbetshöjd.
  2. Ha tillräckligt med avställningsytor. Fundera på vad du vill få plats med: mangel, strykjärn, korgar för vikt tvätt och att få plats att vika tvätten. Ofta vill du få plats med allt detta samtidigt.
  3. Om du har behov av handtvätt är det bra att ta med en tvättho med blandare i planen.

Öppningar

  1. Sätt gärna in gärna en dörr snarare än att ha en öppen planlösning så slipper du oljud i resten av bostaden när maskinerna körs.
  2. Tänk på att placera dörren så att du lätt kan öppna eventuella garderober som ligger precis utanför utan att de krockar.
  3. Se till att planera in ventilationen för att undvika kondensbildning om du inte har tätskikt även mot väggarna.